Sommige vrijgezellen vinden het heel erg leuk om te daten, of het nou gaat om casual en vrijblijvend daten of om daten met als doel het vinden van een serieuze relatie. Er is echter ook helemaal niks mis met vrijgezel zijn zonder te daten, het komt alleen niet heel erg vaak voor in onze Westerse cultuur. De maatschappij legt veel druk op vrijgezellen om ‘de ware’ te vinden, maar voel je vooral niet verplicht om een serieuze relatie na te streven om welke reden dan ook.

“Een gezonde relatie is zeker iets moois, maar er zijn ook veel voordelen aan het single blijven”, vertelt Logan Cohen van Psychology Today. “Iemand die vrijgezel is, kan zijn eigen persoonlijke behoeftes veel beter delen met zijn directe omgeving. Daarnaast hebben singles veel meer tijd om aan hun platonische sociale netwerk te werken en hebben ze meer tijd voor hun carrière en persoonlijke ontwikkeling.

Natuurlijk vinden wij dat je moet daten als u een relatie wenst, of slechts op zoek bent naar vluchtige contacten. Maar soms kan het ook verstandig zijn om tijdelijk niet te daten en even op uzelf te richten. Aan de volgende punten signalen kunt u volgens de datingexperts herkennen dat u gelukkiger zou zijn als u even zou stoppen met daten.

1. U heeft geen pauze genomen nadat uw vorige relatie over ging

Er zijn genoeg mensen die er de voorkeur aan geven om direct na een scheiding te gaan daten, maar er daar kleeft één groot nadeel aan: het geeft misschien niet genoeg tijd om elke breuk volledig te verwerken en er lering uit te trekken.

“De scheidingen vertellen je iets over jezelf dat je moet verwerken om te groeien”, zegt Cohen. “Misschien is het wel het soort mensen dat je zoekt? Misschien is het het soort mensen dat je aantrekt? Misschien weet je helemaal niet meer precies wat je wilt en ga je er gewoon voor zitten? Wat het ook is, je hebt een beetje ruimte nodig om het uit te zoeken en kan dat niet optimaal doen tijdens het daten”.

2. U behandelt potentiele partners niet juist

Een belangrijk teken dat u misschien gelukkiger bent als u single bent en niet date? Je merkt dat je denigrerend of respectloos met de mensen omgaat waarmee je date – vooral als je niet kunt verklaren waarom je ze slecht behandelt. “Als je consequent merkt dat je de mensen waar je je toe aangetrokken voelt niet respecteert, is het tijd om een tijdje single te zijn”, zegt Cohen.

3. U zit in een overgangsfase van uw leven

Als er grote veranderingen plaatsvinden in uw leven – misschien bent u onlangs verhuisd, van baan veranderd of is er een naaste overleden – is het volkomen begrijpelijk (en gezond) om een pauze in te lassen alles even op een rijtje te krijgen.

“Als we serieus met iemand beginnen te daten tijdens een zware overgangsfase, kunnen we niet alle leermogelijkheden die deze overgangsperiode biedt tot ons nemen, maar is het waarschijnlijker dat we ons zelfs afhankelijker voelen van de persoon waarmee we aan het daten zijn”, zegt Cohen.

4. U bent het gewend om altijd met een partner rekening te houden

Als u een relatie heeft, is het normaal voor je partner om een grote prioriteit te worden – maar tussen de relaties door kan het leuk zijn om een pauze in te lassen om je niet op iemand anders te richten, maar alleen op jezelf te focussen.

5. U walgt van het idee van daten

Het proces van daten heeft het vermogen om je allerlei emoties te laten voelen – gefrustreerd, opgewonden, triest, verdrietig, duizelig, zelfverzekerd – maar als het idee van daten je consequent boos maakt, dan is dat een duidelijke aanwijzing dat je misschien beter eventjes niet kunt daten.

6. U date alleen om een ex jaloers te maken

Dit sluit aan bij het idee om jezelf ruim de tijd te geven na een relatie voordat je weer begint met daten. Als je merkt dat je het belangrijk vindt hoe je ex zich zou kunnen voelen over hoe jij met de scheiding omgaat, is dat een teken dat je beter even niet kunt daten.

“Wanneer de gedachten van een voormalige partner verhitte, negatieve gevoelens naar boven brengen, is het een zeker teken dat je beter een pauze kunt inlassen” zegt Cohen. “Om eerlijk te zijn tegenover jezelf en elke nieuwe partner, is het de moeite waard om een time-out te nemen om onopgeloste problemen van vroegere relaties aan te pakken.

7. U verwacht dat een nieuwe partner al uw problemen verhelpt

Als je op zoek bent naar een partner om de leegte die je in je leven voelt te “repareren” – of om te daten als een middel om jezelf af te leiden van je andere problemen, zal dat waarschijnlijk leiden tot ongezonde beslissingen.

“De beste relaties beginnen wanneer we ons sterk voelen en een echt innerlijk vertrouwen hebben”, zegt Cohen. “Als we naar een andere persoon kijken voor de vervulling van het zelf, kan de relatie onrustig en onvervuld worden. Inderdaad, de beste relaties worden gevormd wanneer partners elkaar aanvullen – niet wanneer de ene persoon nutteloos probeert om de leemtes in een andere persoon op te vullen.”.

8. U bent totaal niet geïnteresseerd in daten

Bovenal, als je gewoon niet wilt daten – wat de reden ook is – is dat het belangrijkste signaal dat je wat tijd moet nemen om je te concentreren op jezelf.

“Als het idee van daten niet goed voelt, of het nu gaat om gezondheidsproblemen, overwerk, overbelasting of de behoefte aan een pauze, dan kan daten onbelangrijk lijken,” zegt Cohen. “Als er een echte desinteresse is in daten – wat anders is dan het vermijden – neem dan nota van WAAROM de desinteresse aanwezig is. Desinteresse kan vaak een signaal zijn dat goede zelfzorg noodzakelijk is.”

Hoewel de media die we consumeren ons soms anders doen voelen, is de waarheid is dat je gelukkig en voldaan kunt zijn, ongeacht je relatiestatus. Zolang u zich op uw gemak voelt met wie u bent en waar u zich in het leven bevindt, moet u zich vrij voelen om naar hartelust te daten – of niet te daten – om te daten.