We hebben het allemaal wel eens meegemaakt…. De eerste afspraakjes verliepen goed, de gesprekken zijn interessant, en het gevoel en vertrouwen beginnen te groeien. Er is één ding waar je over twijfelt: je weet niet zeker of je jezelf op korte termijn in een relatie ziet. Het vinden van een nieuwe vriend of vriendin kan overweldigend zijn als je er nog niet klaar voor bent, zeker als je je gehaast voelt. Maar hoe weet je of je in zo’n geval beter single kunt blijven of toch voor de relatie moet gaan?

Er ligt zoveel druk op het hebben van een relatie in onze samenleving, dat we vaak vergeten ons af te vragen of dit echt is wat we nu echt willen in ons leven. De sleutel tot het beantwoorden van die vraag is het evalueren van je huidige situatie. Als je je afvraagt of een relatie wel goed voor je is, neem dan geen snelle beslissing. Neem in plaats daarvan even de tijd om na te denken over waarom je deze relatie wilt en wat je aarzelingen zijn.

Hier zijn een paar dingen om rekening mee te houden bij de keuze tussen vrijgezel blijven of een relatie hebben:

Zijn uw persoonlijke doelstellingen een belangrijke prioriteit?

Het hebben van een relatie vereist offers, waaronder het maken van dagelijkse keuzes en het vinden van tijd om je liefdesleven en je persoonlijke leven in balans te brengen. Als je in de positie zit waarin het behalen van uw persoonlijke doelen én romantiek mogelijk is, dan is dat geen reden om geen relatie aan te gaan. Het hebben van een partner betekent niet dat je jouw persoonlijke doelen niet kunt behalen, maar het is iets om over na te denken als het gaat om time management. Als je voortdurend zegt: “Ik heb echt geen tijd voor een relatie”, dan is dat misschien niet het geval.

Ben je onlangs uit een huwelijk of relatie gestapt?

Je weer in de dating scene begeven met de hoop uw vorige relatie direct te vervangen, is meestal niet het beste idee. In feite kan dit het beste moment zijn om een gelukkig single leven te leiden. Zelfreflectie komt meestal na een relatie, omdat het veel makkelijker is om de situatie objectief te begrijpen als je niet meer bij die persoon bent. Het is prima om naar netwerk-/sociale evenementen of te gaan of incidentele dates te hebben, zolang er geen onmiddellijke verwachting is dat je volgende afspraakje de plaats van je ex zal innemen. Zoek wat ontspannende actie en geef jezelf de tijd om alleen te zijn en te genezen.

Ben je klaar om je aan één persoon te binden?

Als er andere potentiële partners in je leven zijn die ervoor zorgen dat je wilt blijven en zien hoe het verhaal eindigt, dan kan het nog ingewikkelder worden als je jezelf in een relatie stort. Omgekeerd, als je in een plek in het leven waar trouw is gemakkelijk komt, dan kan het plegen van uw nieuw gevonden romantiek een koud kunstje zijn.

Betrokkenheid is een groot probleem als het gaat om het zijn in een relatie. Het gaat om tijd, emoties, energie en loyaliteit. Het hebben van een dwalend oog is een groot teken dat je misschien niet klaar bent om je te settelen met deze specifieke persoon.

Ben je gelukkiger alleen?

Sommige mensen daten met het doel om een succesvol huwelijk te krijgen. Terwijl anderen hun gelukkigste leven leiden met als ze vrijgezel zijn of meer vluchtige contacten hebben. Geluk gaat niet altijd hand in hand met het vinden van liefde. Het kan zijn dat je al gelukkig bent en dat je daar geen partner of relatie voor nodig hebt.